DE ÁNDERE KOSTEN VAN EEN EIGEN HUIS

Wie een huis koopt, weet dat er naast de hypotheek nog andere kosten zullen zijn. Verzekeringen, gas, water en licht, gemeentelijke belastingen… Vooral voor starters zijn de uiteindelijke kosten lastig in te schatten. Een eerste koophuis brengt immers andere vaste lasten met zich mee dan een huurwoning. Waar moet je nu werkelijk op rekenen?

Een voorbeeld. Joris koopt een mooi driekamerappartement in hartje Utrecht. Hij heeft hiervoor € 200.000 hypotheek nodig. De hypotheek kost hem de eerste tien jaar netto € 700 per maand. Maar wat betaalt Joris verder voor zijn huis? Van gas, water en licht tot gemeentelijke heffingen en andere kosten? Een overzicht.

kosten-huis_556x508

Kosten Huis

De vaste lasten kosten Joris € 880 per maand. Daarnaast zijn er nog eenmalige kosten: de gemeente en het waterschap sturen hem 1x per jaar een rekening voor onder andere het gebruik van het riool. De exacte kosten wisselen per gemeente en zijn ook afhankelijk van de woningwaarde en het aantal bewoners van een pand. Voor Joris komen de kosten op € 879 per jaar. Omgerekend betaalt hij daarvoor dus € 73 per maand.

Klein onderhoud

Dan zijn er nog de lastiger in te schatten kosten: groot en klein onderhoud. Omdat Joris een goed onderhouden, relatief nieuw appartement koopt, lijkt het onderhoud de komende jaren mee te vallen. Voor klein onderhoud (controle CV-ketel, kleine reparaties) rekent Joris op een paar honderd euro per jaar. Hij legt voor de zekerheid iedere maand € 85 apart. Na een jaar heeft hij zo ruim € 1.000 opzij gelegd.

Eigen huis, eigen huurbaas

Het grootste verschil tussen een huurhuis en een koopwoning, is dat Joris voortaan zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud. Is er een lekkage in de badkamer of geeft de CV-ketel het op? Dan mag Joris dat zelf oplossen. De kosten die hiermee gemoeid zijn, zijn voor eigen rekening. En zeker met lekkages of een kapotte CV kunnen die kosten flink oplopen. Het is dus belangrijk dat je als eigenaar van een koophuis voldoende spaargeld hebt om dat soort pech op te vangen. Een CV-ketel gaat bijvoorbeeld zo’n vijftien jaar mee. Een eenvoudige nieuwe ketel kost je (inclusief installatie) al snel € 3.000. Het is dan ook verstandig als Joris voldoende buffer aanhoudt om ook onverwacht onderhoud en reparaties op te vangen.

Een voor allen… allen voor een

Dan hebben we nog het groot onderhoud, zoals bijvoorbeeld renovatie van het dak of het vervangen van de kozijnen. Omdat Joris een appartement heeft gekocht, zijn onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan het pand op kosten van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Als het dak vernieuwd moet worden, dan betalen Joris en zijn buren deze kosten samen. Een goed georganiseerde VvE heeft hiervoor een meerjarig onderhoudsplan (MJOP), waarmee regelmatig gekeken wordt of de jaarlijkse inleg in verhouding staat met de te verwachten kosten. De € 87,50 die Joris maandelijks betaalt, gaan dus uiteindelijk naar het gemeenschappelijke eigendom: Het dak, de kozijnen, de muren, de lift, het trappenhuis etc.

Reken op de onverwachte kosten

Koop je een appartement, zoek dan altijd goed uit of de VvE de zaken netjes op orde heeft. Is er voldoende in kas, ligt er een duidelijk onderhoudsplan, is er achterstallig onderhoud? Want hoewel Joris en zijn buren sámen betalen, kan achterstallig onderhoud alsnog voor een flinke kostenpost zorgen. Buren die met z’n tienen een dakrenovatie van € 25.000 moeten betalen, leggen alsnog ieder een flink bedrag neer.

Samenvattend: Joris betaalt € 880 aan maandelijkse lasten, € 73 voor de gemeentelijke belastingen en hij legt € 85 per maand apart voor klein onderhoud. Hij is dus iets meer dan € 1.000 per maand kwijt aan woonlasten. Voor een driekamerappartement in hartje Utrecht is dat een prima bedrag. Maar het mag duidelijk zijn: het is wel belangrijk dat Joris voldoende buffer heeft voor onverwachte kosten.

Bron: Wegwijs