Hypotheekvormen

Waarom klanten voor Yfinance kiezen of voordelen van Yfinance

  • Onafhankelijk (hypotheek)advies
  • Eén aanspreekpunt
  • Transparante werkwijze
  • Keuze uit de laagste rentetarieven
  • Eerste gesprek is kosteloos
  • Uitleg in begrijpelijke taalEr zijn twee hypotheeksoorten die voor nieuwe hypotheken recht geven op hypotheekrenteaftrek. Dat zijn namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Een derde soort wordt ook nog vaak gekozen, namelijk de aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheeksoort geeft geen recht op hypotheekrenteaftrek, maar kan wel een slimme keuze zijn. Wat houden de drie populairste hypotheekvormen in?

Annuïteitenhypotheek

In deze hypotheekvorm betaal je iedere maand hetzelfde maandbedrag. In de eerste jaren van de looptijd gaat het aflossen op de hypotheekschuld langzaam. Dat komt doordat het overgrote deel van het maandbedrag op gaat aan hypotheekrente. Naarmate de schuld zakt, ga je steeds meer aflossen. Tijdens de looptijd van de hypotheek (meestal 30 jaar) los je de volledige hypotheekschuld af. De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm.

Lineaire hypotheek

Iedere maand los je een gelijk deel van de hypotheekschuld af. Daarnaast betaal je iedere maand de verschuldigde rente. Een nadeel van de lineaire hypotheek is dat je begint met hoge maandlasten. Na iedere maand zakken je maandlasten een beetje. De lineaire hypotheek zorgt voor hogere maandlasten in de eerste helft van de looptijd in vergelijking met de annuïteitenhypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm. Dat is ook logisch, want je betaalt alleen rente en je lost niet af op de hypotheekschuld. De aflossingsvrije hypotheek los je pas af bij het verkopen van het huis. Met de aflossingsvrije hypotheek heb je voor een nieuwe hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. Bij het kopen van een huis kun je het huis ook niet volledig financieren met deze hypotheek. Je kunt deze vorm wel combineren met de andere hypotheekvormen.

Waar kunnen we mee helpen?

Neem contact op