Is het slim om nu mijn hypotheek over te sluiten?

Naast gezondheidsrisico’s brengt de coronacrisis economische onzekerheid met zich mee. Bijna alle hypotheekverstrekkers hebben daardoor de rente iets verhoogd. Betekent dit dat jij jouw hypotheek nu snel moet oversluiten?

Nooit eerder zijn er zoveel hypotheekaanvragen geweest als in de afgelopen maand. Het is dan ook voor het eerst sinds 2018 dat de hypotheekrente weer iets omhoog gaat. Maar we moeten het niet erger maken dan het is: de hypotheekrente staat nog altijd erg laag. Zelfs lager dan in januari van dit jaar!

Kleine stijging

Het gaat dan ook om een zeer kleine stijging van 0,1% tot 0,3%. Om dit in perspectief te zetten: op een hypotheek van € 240.000 scheelt dat tussen de € 20 en € 60 bruto per maand. Als je dat afweegt tegen de kosten van oversluiten, is dat laatste lang niet altijd interessant.

Boeterente

Als je een lopende hypotheek wilt oversluiten, moet je boeterente betalen. Dit is het bedrag dat de bank misloopt omdat jij het contract openbreekt. Afhankelijk van het verschil tussen de oude en de nieuwe hypotheekrente en de nog resterende looptijd, kan deze boete flink oplopen.

Andere kosten

Daarnaast moet je rekening houden met de advieskosten. En als je jouw nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker afsluit, komen daar waarschijnlijk nog taxatie- en notariskosten bij. Daarmee loopt het oversluiten van je hypotheek behoorlijk in de papieren!

Spaarhypotheek

Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan loont het zelden om jouw hypotheek over te sluiten. Dat komt omdat de hypotheekrente van een spaarhypotheek is gekoppeld aan de bijbehorende spaarrente. Met andere woorden: als je minder rente betaalt, krijg je zelf ook minder rente bijgeschreven.

Beste keuze

Of het slim is om jouw hypotheek over te sluiten, hangt dus af van veel meer zaken dan alleen de hoogte van de hypotheekrente. Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? Neem dan even contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van hypotheken. Ik help je graag verder.

Vanaf heden zijn wij ook Erkend Aankoopbemiddelaar!

Wat doet de Erkend aankoopbemiddelaar?

Maakt vooraf duidelijke afspraken over de werkzaamheden en kosten met de koper
Bezichtigt de woning met de koper, inspecteert de bouwkundige staat van de woning en adviseert de koper of een bouwkundige keuring gewenst danwel noodzakelijk is
Onderzoekt of er sprake is van achterstallig onderhoud, bodemverontreiniging en of specifieke bouwgebreken kunnen voorkomen, gezien het bouwjaar van de woning
(zoals asbest, olietanks, betonrot)
Onderzoekt de rechten en plichten die kunnen rusten op de woning en het perceel waarop de woning staat, zoals erfdienstbaarheden
Geeft inzicht in de waarde van de woning en onderbouwt deze in een rapportage
Overlegt met de koper de aankoopstrategie en voert de onderhandelingen namens de koper
Zorgt ervoor dat voor dat de belangen van de koper zijn gewaarborgd en de voor de koper van belang zijnde bepalingen worden opgenomen in de koopovereenkomst
Inspecteert de woning voor de overdracht en begeleid de koper tot en met de levering van de woning bij de notaris

Vacature Commercieel medewerker hypotheken (binnendienst)

Vanwege groei zijn wij per direct op zoek naar een:

Commercieel medewerker hypotheken (binnendienst)

Wie zijn wij?

Yfinance is een onafhankelijk financieel adviesbureau dat in 2009 is opgericht. Yfinance heeft zich gespecialiseerd in verantwoord financieel advies rondom de aankoop van een woning en richt zich daarmee vooral op hypotheken en aanverwante verzekeringen.

Over deze functie

Als commercieel medewerker hypotheken ben je verantwoordelijk voor het ontvangen en telefonisch te woord staan van klanten. Je plant en ondersteunt de advieswerkzaamheden en verzorgt de administratie. Samen met de adviseur zorg je ervoor dat het hele traject van hypotheekadvies tot het passeren bij de notaris efficiënt en soepel verloopt.

Het betreft een parttime of fulltime functie.

Wie ben jij?

Je beschikt over WFT diploma’s of bent bereid deze op korte termijn te halen en relevante werkervaring. Om deze functie succesvol uit te voeren ben je communicatief vaardig, klantvriendelijk, flexibel en kan je zelfstandig werken.

Interesse?

Solliciteer en stuur je motivatie met curriculum vitae naar info@yfinance.nl of naar Yfinance, Demmersweg 3-13, 7556 BN Hengelo.

Appartement kopen?

Bij de aankoop van een appartement moet u rekening houden met een aantal bijzondere zaken. Wat staat er precies in de splitsingsakte en –reglement, hoe hoog zijn de servicekosten en wat is de stand van het reservefonds onderhoud?

Een Erkend Hypothecair Planner van Yfinance vertelt u er graag meer over. 074-2594775

Schenking vraagt advies.

Er zijn voor ouders interessante (fiscale) mogelijkheden om kinderen te helpen bij de aankoop van een woning. Beslissingen hierover kunnen grote gevolgen hebben. Voordat u een keuze maakt, laat een Erkend Hypothecair Planner van Yfinance eerst de voor u belangrijke opties op een rij zetten. 074-2594775

Ook een hypotheek heeft onderhoud nodig!

Kan de rente lager? Kunnen opslagen vervallen? Wordt er voldoende kapitaal opgebouwd om de lening af te lossen? Hoe is de situatie bij arbeidsongeschiktheid of pensioen?

Laat minimaal eens in de vier jaar uw Erkend Hypothecair Planner van Yfinance naar bovenstaande vragen kijken en uw hypotheek weer eens tegen het licht houden. Dit kan u veel geld besparen! 074-2594775

Bornsche Maten Hypotheek van Yfinance

Overweegt u een nieuwbouwwoning op de Bornsche Maten te kopen?
Vraag naar de speciale Bornsche Maten hypotheek van Yfinance! 074-2594775

Speciaal nieuwbouw rentetarief!
Gratis opleveringskeuring door erkende partij!

Nieuwe dienst van Yfinance!

Heeft u uw droomwoning gezien en heeft u vragen over de aankoop en financiering ervan? Stel uw vragen (ook buiten kantooruren) via Whatsapp!

06 – 153 153 00

Meer mensen sluiten hypotheek over!

Steeds meer huiseigenaren sluiten hun hypotheek over, hoewel geldverstrekkers daar vaak een boete voor rekenen. De lage rente maakt het voor veel mensen aantrekkelijk die boete te accepteren en te kiezen voor een andere aanbieder.

Vrijblijvend het voorstel van uw bank vergelijken? Neem contact op met een Erkend Hypothecair Planner van Yfinance!

Bekijk hier het volledige artikel.

DE ÁNDERE KOSTEN VAN EEN EIGEN HUIS

Wie een huis koopt, weet dat er naast de hypotheek nog andere kosten zullen zijn. Verzekeringen, gas, water en licht, gemeentelijke belastingen… Vooral voor starters zijn de uiteindelijke kosten lastig in te schatten. Een eerste koophuis brengt immers andere vaste lasten met zich mee dan een huurwoning. Waar moet je nu werkelijk op rekenen?

Een voorbeeld. Joris koopt een mooi driekamerappartement in hartje Utrecht. Hij heeft hiervoor € 200.000 hypotheek nodig. De hypotheek kost hem de eerste tien jaar netto € 700 per maand. Maar wat betaalt Joris verder voor zijn huis? Van gas, water en licht tot gemeentelijke heffingen en andere kosten? Een overzicht.

kosten-huis_556x508

Kosten Huis

De vaste lasten kosten Joris € 880 per maand. Daarnaast zijn er nog eenmalige kosten: de gemeente en het waterschap sturen hem 1x per jaar een rekening voor onder andere het gebruik van het riool. De exacte kosten wisselen per gemeente en zijn ook afhankelijk van de woningwaarde en het aantal bewoners van een pand. Voor Joris komen de kosten op € 879 per jaar. Omgerekend betaalt hij daarvoor dus € 73 per maand.

Klein onderhoud

Dan zijn er nog de lastiger in te schatten kosten: groot en klein onderhoud. Omdat Joris een goed onderhouden, relatief nieuw appartement koopt, lijkt het onderhoud de komende jaren mee te vallen. Voor klein onderhoud (controle CV-ketel, kleine reparaties) rekent Joris op een paar honderd euro per jaar. Hij legt voor de zekerheid iedere maand € 85 apart. Na een jaar heeft hij zo ruim € 1.000 opzij gelegd.

Eigen huis, eigen huurbaas

Het grootste verschil tussen een huurhuis en een koopwoning, is dat Joris voortaan zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud. Is er een lekkage in de badkamer of geeft de CV-ketel het op? Dan mag Joris dat zelf oplossen. De kosten die hiermee gemoeid zijn, zijn voor eigen rekening. En zeker met lekkages of een kapotte CV kunnen die kosten flink oplopen. Het is dus belangrijk dat je als eigenaar van een koophuis voldoende spaargeld hebt om dat soort pech op te vangen. Een CV-ketel gaat bijvoorbeeld zo’n vijftien jaar mee. Een eenvoudige nieuwe ketel kost je (inclusief installatie) al snel € 3.000. Het is dan ook verstandig als Joris voldoende buffer aanhoudt om ook onverwacht onderhoud en reparaties op te vangen.

Een voor allen… allen voor een

Dan hebben we nog het groot onderhoud, zoals bijvoorbeeld renovatie van het dak of het vervangen van de kozijnen. Omdat Joris een appartement heeft gekocht, zijn onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan het pand op kosten van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Als het dak vernieuwd moet worden, dan betalen Joris en zijn buren deze kosten samen. Een goed georganiseerde VvE heeft hiervoor een meerjarig onderhoudsplan (MJOP), waarmee regelmatig gekeken wordt of de jaarlijkse inleg in verhouding staat met de te verwachten kosten. De € 87,50 die Joris maandelijks betaalt, gaan dus uiteindelijk naar het gemeenschappelijke eigendom: Het dak, de kozijnen, de muren, de lift, het trappenhuis etc.

Reken op de onverwachte kosten

Koop je een appartement, zoek dan altijd goed uit of de VvE de zaken netjes op orde heeft. Is er voldoende in kas, ligt er een duidelijk onderhoudsplan, is er achterstallig onderhoud? Want hoewel Joris en zijn buren sámen betalen, kan achterstallig onderhoud alsnog voor een flinke kostenpost zorgen. Buren die met z’n tienen een dakrenovatie van € 25.000 moeten betalen, leggen alsnog ieder een flink bedrag neer.

Samenvattend: Joris betaalt € 880 aan maandelijkse lasten, € 73 voor de gemeentelijke belastingen en hij legt € 85 per maand apart voor klein onderhoud. Hij is dus iets meer dan € 1.000 per maand kwijt aan woonlasten. Voor een driekamerappartement in hartje Utrecht is dat een prima bedrag. Maar het mag duidelijk zijn: het is wel belangrijk dat Joris voldoende buffer heeft voor onverwachte kosten.

Bron: Wegwijs