Oversluit hypotheek

Oversluit hypotheek

Is het oversluiten van je hypotheek verstandig?

Het oversluiten van je hypotheek is zeker niet altijd slim om te doen. Je kiest ervoor om te besparen op je maandlasten en/of je wilt je hypotheek aanpassen, bijvoorbeeld omdat je van plan bent je huis te verbouwen of te verduurzamen. Dat kan een reden zijn om de gehele hypotheek anders in te richten, en dat kan met het oversluiten van je hypotheek.

Wat kost het oversluiten van de hypotheek?

Voor het oversluiten van je hypotheek maak je kosten. Je betaalt namelijk advies- en bemiddelingskosten, het huis moet mogelijk getaxeerd worden en een hypotheek moet altijd via een notaris worden afgesloten, dus daar komen ook weer kosten bij. In het slechtste geval betaal je ook nog boeterente. Wij kunnen je niet vertellen wat het oversluiten gaat kosten, want dat verschilt per geval. We kunnen je wel beloven dat we alleen oversluiten adviseren als het voor jou de verstandigste beslissing is.

Laat je vooral niet afschrikken, want onze hypotheekadviseurs kunnen in een vrijblijvend gesprek al inzicht geven in de kosten voor het oversluiten.

Met welk doel ga je oversluiten?

  • Voor lagere maandlasten

Vergelijk niet alleen de bruto maandlasten, maar kijk ook wat er gebeurt als alle kosten van het oversluiten verspreid worden over de nieuwe rentevaste periode. Onze adviseurs kunnen je laten zien wat je maandelijkse besparing is door het oversluiten van je hypotheek.

  • Je wilt verbouwen of verduurzamen

Het afsluiten van een tweede hypotheek kan voordeliger zijn dan oversluiten. In dat geval laten we je huidige hypotheek zoals die nu is.

  • Je bent niet tevreden over je huidige hypotheek

Mogelijk heb je in het verleden voor een hypotheekvorm gekozen waar je achteraf niet zo blij mee bent. Je hebt bijvoorbeeld een beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Een nieuwe hypotheek afsluiten die beter bij je past, kan ook een reden zijn voor het oversluiten.