Oversluit hypotheek

Oversluit hypotheek

Is oversluiten voor u verstandig?

De redenen om een hypotheek over te sluiten kunnen heel verschillend zijn. Het kan zijn dat u graag lagere maandlasten wilt hebben of uw huis wilt verbouwen. Wanneer u de hypotheek gaat oversluiten, lost u uw huidige hypotheek af met een nieuwe hypotheek.

Hoeveel kost het oversluiten van de hypotheek?

Voor het oversluiten van uw hypotheeklening kan het zijn dat u wordt geconfronteerd met een boete. Deze boete is er omdat, de lening eerder wordt aflost dan was afgesproken en de hypotheekverstrekker minder rente krijgt dan waarop gerekend was. Dit noemen we de boeterente. Hoeveel boeterente er betaald moet worden hangt van meerdere factoren af, bijvoorbeeld of de huidige rente hoger of lager is dan uw hypotheekrente.

Wanneer de rentevaste periode bijna aan het einde komt, is het vaak voordeliger om de hypotheek over te sluiten. Wij houden daarom voor u in de gaten wanneer de rentevaste periode bijna is afgelopen. Als de rente op dat moment erg laag is, kan het verstandig zijn om alvast over te sluiten. Onze adviseurs kunnen u vertellen of en hoeveel boeterente er eventueel betaald moet worden.

De volgende punten zijn belangrijk wanneer u wilt oversluiten:

Naast de boeterente betaalt u ook taxatie- en notariskosten. Ook als u naar een andere hypotheekverstrekker gaat. Bovendien moeten er vaak ook nog advies en bemiddelingskosten worden betaald voor de nieuwe hypotheek. Deze kosten kunnen momenteel nog opgenomen worden in de nieuwe hypotheek, maar dit betekent dat er meer rente betaald moet worden, omdat de lening hoger is geworden.

Met welk doel maakt u gebruik van oversluiten?

  • U wilt lagere maandlasten

Vergelijk niet alleen de bruto maandlasten, maar kijk wat er gebeurt als alle kosten van het oversluiten verspreid worden over de nieuwe rentevaste periode.  Onze adviseurs kunnen u laten zien of dit in uw geval voordelig is.

  • U wilt verbouwen

Het aanpassen van de bestaande hypotheek kan voordeliger zijn dan oversluiten. Bijvoorbeeld door een tweede hypotheek te nemen of op een andere manier geld op te bouwen voor de aflossing.